Dierenliefhebbers hebben het allemaal meegemaakt: de schouders ophalen omdat een puppy voor de zoveelste keer in huis zijn behoefte heeft gedaan. Hoe los je dat op? Er zijn allerlei tips en tricks om dit verhaal tot een goed einde te maken. Eén probleem: welke manier past het best bij jou en jouw hond?
Veel hangt ook af van hoe u zelf kan bezig zijn met het zindelijk maken van uw huisdier. Gaat u werken en bent u de ganse dag van huis? Dan kan u minder tijd spenderen aan het zindelijk maken van uw hond. Maar zonder het investeren van tijd zal het moeilijk of niet lukken. Toch hoeft u echt niet te wanhopen. Een hond wil écht wel zindelijk worden, maar iemand moet het ‘m leren.
Ideaal is dat u veel tijd heeft om met uw hond bezig te zijn. In dat geval is elk plasje in huis er één teveel. U moet de hond leren om zijn behoefte buitenshuis te doen, maar dan moet u er ook wel voor zorgen dat de hond vaak buiten is. Een wandeling of een korte aanwezigheid in de tuin is de eerste stap. Probeer uw hond te observeren en ga na een dutje, een maaltijd of een speelbeurt naar buiten. Preventief gaan plassen is een grote stap richting langdurig succes. Blijf buiten tot ‘het’ gebeurd is, beloon uw hond met een koekje, een snoepje of een ander positief signaal. Dat u door het woord ‘plasje’ of ‘kakje’ te gebruiken aangeeft dat het tijd is, dat zal uw hond op termijn zeker begrijpen. Eens uw hond beseft dat die buiten zijn behoefte dient te doen, gaat die aangeven dat het tijd is. Maar dan moet het baasje uiteraard ook die signalen correct interpreteren.
Een gouden tip voor als u de deur uit bent: koop u bij aanschaf van een hond een kleine bench. Een bench die zo klein is, dat uw puppy meteen in z’n eigen nat zit als die plast. Een hond wil dat niet. Het zal misschien één of twee keer gebeuren, maar de volgende keer zal de puppy dubbel zoveel moeite doen om het droog te houden. Natuurlijk koopt u geen véél te kleine bench, uw hond moet echt wel bewegingsruimte hebben. Maar het heeft geen zin om uw hond in een bench te plaatsen waarin 10 honden kunnen als u hond niet zindelijk is.
Zindelijkheidstraining is geen 9 to 5-job, die duurt 24 uur per dag. Dus ook ’s nachts moet u bereid zijn om op te staan. Bent u even wakker? Sta dan op en ga met de hond buiten. Dat is natuurlijk niet het meest prettige moment, maar u gaat wellicht ’s morgens niet met de dweil rond moeten gaan. Bekijk het als een win-win. En ja hoor, een pup mag in de slaapkamer slapen. Zelfs opnieuw in een kleine bench. U gaat mogelijk wakker worden als de hond zijn behoefte moet komen, maar u zal opnieuw op tijd zijn. Op termijn hoeft u de deur van de bench niet meer dicht te doen en zal de hond u komen wekken. Op een maand of twee is uw hond normaal zindelijk. Met wat geluk is uw hond zo slim, dat die al na een week of twee zindelijk is. Het kan helaas ook langer duren.
Is er toch sprake van een ongeval? Dan neem je de hond op en zet je die buiten. Kordaat reageren dus, maar zeker niet straffen. Als de hond nog bezig is met een plasje, dan wacht je niet tot die gedaan heeft. Grijp meteen in en zet de hond buiten. Daar zal die normaal gezien zijn behoefte verder doen. Nadien belonen mag zeker! De hond moet weten dat die iets goed gedaan heeft (ondanks het eerdere ongevalletje).
Wat u altijd doet als een hond binnen iets doet? Reinigen. En best goed reinigen. Zo goed zelfs dat er niets van geur kan achterblijven. Gebruik azijn om ervoor te zorgen dat de hond een half uur later niet meer weet dat hij daar al geplast heeft.
Tot slot: heb geduld. Boos worden heeft echt geen zin, je maakt de hond mogelijk bang. En dan is de kans op een paniekplas in de toekomst veel groter. En dat is wat wij uiteraard willen vermijden.
Succes!