Top 8 bezienswaardigheden die je niet mag missen in Rome

Rome, de eeuwige stad, blijft een prachtige bestemming om even wat cultuur te gaan opsnuiven. De Italiaanse hoofdstad is doordrenkt van de rijke geschiedenis want ooit was Rome natuurlijk het centrum van de beschaving.

De invloed van het oude Rome strekte zich in de hoogdagen van de Romeinen uit over Europa, Afrika, tot in Azië.

In Rome is er zoveel te bezichtigen dat je als toerist wel eens overweldigd kan worden door alles wat de stad te bieden heeft. Daarom geven we hieronder een handig hulpmiddel om het meeste te halen uit een citytrip naar Rome.

Dit moet je zeker bezoeken als je naar Rome reist!

Colosseum

We beginnen al meteen met één van dé trekpleisters van Rome. Het Colosseum is het grootste amfitheater ooit gebouwd.

De bouw van het Colosseum duurde bijna tien jaar en werd voltooid in 80 na Christus.

Het amfitheater bood plaats aan meer dan 50.000 bezoekers en werd gebruikt voor wedstrijden tussen gladiatoren, openbare spektakels, de heropvoering van roemruchte veldslagen, drama’s gebaseerd op de klassieke mythologie, maar ook voor openbare executies deed het Colosseum soms dienst.

Het Colosseum wordt beschouwd als een van de grootste architectonische en technische hoogstandjes van de Romeinen. In 2007 werd het Colosseum weerhouden als één van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Pantheon

Het Pantheon één van de best bewaarde Romeinse gebouwen. De voormalige Romeinse tempel doet nu dienst als rooms-katholieke kerk en werd gebouwd in 126 na Christus. Pantheon betekent in het Grieks ‘eer alle goden’.

De Occulus in het midden van het gebouw is de belangrijkste bron van natuurlijk licht. Hoewel het 2000 jaar oud is, blijft de beroemde koepel van het Pantheon de grootste koepel van ongewapend beton ter wereld.

Spaanse Trappen

De Spaanse trappen werden in de 18de eeuw gebouwd door een Franse diplomaat die de Spaanse ambassade wilde verbinden met de Trinita dei Monte-kerk.

De Spaanse trappen vormen een monumentale trap van 135 treden en als de breedste trap van Europa werd het al snel een van de belangrijkste Romeinse attracties.

De trappen worden druk bezocht, zowel door toeristen als de lokale bevolking die het als een ontmoetingsplaats beschouwen. In mei worden de trappen elk jaar versierd met prachtige roze azalea’s.

Vaticaanstad

Vaticaanstad mag dan wel sinds 1929 een onafhankelijke staat zijn, maar het Vaticaan bevindt zich weldegelijk in Rome en mag niet ontbreken in dit lijstje.

Sinds 1377 is het Vaticaan de residentie van de paus en de musea bevatten een nauwelijks te vatten rijkdom. De Sint-Pietersbasiliek is nog steeds het centrum van de katholieke wereld.

Als toerist kan je verschillende routes kiezen om de musea te bezichtigen naargelang hoeveel tijd je te besteden hebt. De routes variëren van anderhalf uur tot meer dan vijf uur. Alle routes eindigen in de Sixtijnse Kapel.

Piazza Navona

Piazza Navona is een van de beroemdste pleinen van Rome en bevindt zich in het hart van de eeuwige stad. Het plein werd opgericht aan het einde van de 15e eeuw en heeft de vorm behouden van een Romeins stadion Dominitian dat hier ooit stond.

Het plein baadt in een weelde van renaissance en barokke gebouwen en omvat tevens drie fonteinen die een geweldige achtergrond vormen als je even een cappuccino wil drinken, wat wil shoppen of gewoon even rust te nemen terwijl je geniet van optredens van getalenteerde straatartiesten.

Villa Borghese

Villa Borghese is een prachtig openbaar park waarin verschillende musea en attracties gehuisvest zijn. Oorspronkelijk was de Villa Borghese een wijngaard die omgebouwd werd tot uitgestrekte tuinen om dan in de 19de eeuw zijn huidige vorm aan te nemen.

De Galleria Borghese is een kunstgalerij die zich in de Villa Borghese bevindt en waarin prachtige schilderijen, sculpturen en andere kunstwerken te bezichtigen zijn.

Forum Romanum

Het Forum Romanum vormde eeuwenlang het kloppende hart van het oude Rome. Het was de plaats waar triomftochten werden gevierd, verkiezingen werden gewonnen (of verloren) en niet alleen vormde het Forum Romanum het centrum van de politiek maar ook van de handel.

Het Forum Romanum van vandaag is een uitgestrekte ruïne van architecturale fragmenten en omvat de Boog van Titus en de Tempel van Saturnus.

Trevifontein

De Trevifontein is één van de beroemdste fonteinen ter wereld. De prachtige barokke fontein werd voltooid in 1762 en wordt versierd door een beeldhouwwerk van Neptunus, de god van de zee uit de Romeinse mythologie, geflankeerd door twee Tritons.

De Trevi-fontein dankt haar naam aan haar locatie op de kruising van drie wegen, oftewel ‘tre vie’ in het Latijn. De legende zegt dan ook dat wie water uit de fontein drinkt of er een muntje in gooit, op een dag naar Rome zal terugkeren…

Dit zijn 8 niet te missen bezienswaardigheden in Rome. En als je maar niet genoeg krijgt van de Italiaanse hoofdstad en zeker nog eens wil terugkeren naar de eeuwige stad, dan weet je alvast wat je te doen staat. Een muntje in de Trevifontein gooien!

Related Posts

© 2021 DLBV.be - Theme by WPEnjoy