Tips voor een staycation met kinderen

Unsplash.com

Een vakantie noodgedwongen thuis doorbrengen? Soms kan het niet anders. Mama en papa weten zonder twijfel wat te doen. In huis valt er altijd wel te klussen, er is altijd wel was en plas te doen en dan zijn er de kinderen. U weet wel, die lieve en soms kleine mormeltjes die zich te pas en onpas vervelen.
De makkelijkste oplossing is hen naar een vriendjes of de grootouders te brengen, maar er zijn goede of zelfs betere alternatieven.

Een staycation kan een drama zijn, maar je kan van de nood ook een deugd maken. Blijf je tijdens de vakantie thuis, dan kan je ook het dagelijks patroon doorbreken. Eens lekker uitslapen, ontbijten om 11 uur en een ganse dag in pyjama of nachtkleed rondlopen, waarom niet?
Misschien omdat  de kinderen om 7 uur in de ochtend de oren van je kop zagen om op te staan? Omdat zij actiever zijn dan jij zelf zou willen? Zucht.

Dit zijn tips die een staycation nog comfortabeler maken.
1. Vakantie? Alles mag, niets moet. Vakantie is genieten van het leven, optimaal gebruik maken van de tijd die je hebt of er gewoon niets mee doen. Je kan een to do lijstje maken, maar je kan alles ook gewoon op je af laten komen. Regent het plots? Dan moét je echt je tuinhuis niet verven. Schijnt de zon? Dan neem je het er gewoon van.
2. Zet een zwembad(je) in de tuin. Een zwembad hoeft echt niet veel geld te kosten, een zwembad moet echt geen 20.000 liter water te bevatten. Belangrijk is dat je in het tuinzwembad kan genieten. Oké, de kinderen zullen wellicht veel decibels produceren, maar zij zullen zich optimaal amuseren.
3. Wat ook altijd werkt is een trampoline. Lekker springen, salto’s maken (en hopelijk niets breken) én een trampoline is ook een slaapplaats. Tijdens de warmere nachten kan je namelijk gewoon op een voldoende grote trampoline slapen. Zeker als de trampoline zijwanden heeft, kan je er een gaas over hangen om de muggen weg te houden.
4. Geen trampoline? Dan is een tent(je) een goed alternatief. Voor enkele tientallen euro’s heb je de meest gekke en handige tentjes waarin de kinderen dagelijkse uren ravotten. Want geef toe, wat is er gezelliger dan de tent te sluiten en dingen te doen die de ouders niet mogen zien?
5. Slecht weer? Dan kan je ook binnen allerlei zaken doen. De kinderen houden zonder twijfel van knutselen, al dan niet met veel papier, kleuren, lijm, stoffen én de schaar.
6. Tijdens het jachtige leven lukt het vaak niet om thuis iets te bakken. Niet alleen de liefde van je partner gaat door de maag, ook de kinderen kunnen eindeloos genieten van een overheerlijke verse cake. Dat bakplezier start al bij de voorbereidingen, bij het maken van deeg, het opwarmen van de oven en het bekijken van het gebak dat in de oven een steeds mooiere vorm en kleur krijgt. Om nog maar van de overheerlijke geur te zwijgen.
7. Heb jij al eens overwogen om naar de kringwinkel te gaan? Misschien best zonder de kinderen, zo heb jij rustig de tijd om te snuisteren tussen het speelgoed? Kijk zeker of alles compleet is (voor zover het personeel van de kringwinkel dat nog niet gedaan heeft). Een puzzel tik je vaak voor een paar euro op de kop.
8. Feestje! Misschien moet je de kinderen aansporen om tijdens de vakantie in het huishouden wat te helpen. Na de maaltijd de vaatwas vullen, de brievenbus ledigen, stofzuigen, … dat kan ook prettig zijn. Je kan de kinderen nadien een beloning geven. Na 2 weken mogen zij elk één vriend(in) uitnodigen die mag blijven slapen. Of je dochter mag bij haar vriendin gaan slapen zodat het weer wat stiller is in huis.
Dat kan je tijdens een lange vakantie een paar keer herhalen. Natuurlijk moet je er ook rekening mee houden dat het vriendje mogelijk ook eens bij jou wil komen slapen. En dan is die tent of trampoline in de tuin misschien héél handig.
9. Heb jij ooit al een karaoke met je kids gedaan? Gewoon bij je thuis? Zet wat muziek op, de meeste songteksten zijn gewoon online te vinden.
10. Hoe groot is jouw dvd-collectie? Zo groot dat je de meeste dvd’s al lang niet meer bekeken hebt? Tijd om daar op een zomeravond eens verandering in te brengen. Of je kan ook gewoon Netflix of Play More van Telenet misbruiken.
11. Vandaag de dag is TikTok hot. Durf jij het aan om met het gezin knotsgekke foto’s te maken? Toegegeven, misschien zijn de kids handiger in het filmen met de smartphone dan jij zelf bent. Maar laat ze zeker creatief zijn. Je kan ook gewoon een vlog maken, bewaar die zeker voor later. We weet komen die bij een huwelijk of een ander feest nog van pas.
12. Er mag tijdens een staycation ook gewoon gelezen worden. Tijdschriften die je nooit volledig hebt kunnen doornemen of eens naar de bibliotheek gaan is zeker een optie. Maar wist je dat je e-books tegen een superlaag tarief kan aanschaffen?
13. Fietsen, wandelen of een zoektocht. Aan bewegingsmogelijkheden geen gebrek. Of even naar een veld in de buurt om te voetballen of petanque te doen? Hoelang is dat niet geleden?
14. Thuis kan je (bij voorkeur in de tuin) een watergevecht doen met bijvoorbeeld ballonen of een waterpistool. En lopen zullen de kinderen!
15. Toch liever het huis proper houden? Er zijn heel wat speeltuintjes in steden en gemeenten. Je moet ze vinden, dat is een feit. Combineer dit met een fietstocht en je hebt meteen een goede reden om de kids meer te doen bewegen.
16. Je kan ook voor een daguitstap kiezen. Een dagje naar Plopsaland De Panne, Bellewaerde, Walibi, mogelijkheden zat.

Dit lijstje kunnen wij oneindig lang maken, maar we willen jullie eigenlijk aanzetten om zelf creatief te zijn. Zelf een goed idee? Deel het met onze bezoekers en plaats jouw idee bij de reacties.  

Related Posts

© 2021 DLBV.be - Theme by WPEnjoy