Op welke leeftijd krijgt je kind een smartphone?

smartphone-bij-kinderen-pixabay

Onderzoek wees uit dat kinderen gemiddeld op negenjarige leeftijd hun eerste smartphone krijgen. Maar wat zijn de gevaren waarmee kinderen geconfronteerd kunnen worden?

De Universiteit van Gent doet elke twee jaar onderzoek naar het smartphone-gebruik bij kinderen. Uit hun enquête in mei 2020 bleek dat kinderen op 9-jarige leeftijd hun eerste smartphone krijgen. Twee jaar geleden was dat nog rond de overstap naar het middelbaar, dus rond de leeftijd van 12 jaar.

Wat zijn de gevaren waarmee kinderen geconfronteerd worden als ze zo jong al over hun eigen smartphone bezitten?

Het is belangrijk dat kinderen reeds in de lagere school gesensibiliseerd worden over de risico’s van sociale media, klinkt het bij Elke Boudry, communicatieverantwoordelijke bij Mediawijs. Als kinderen zo vroeg al hun eerste smartphone krijgen is het immers te laat om pas in het secundair onderwijs te beginnen met sensibilisering.

Op jonge leeftijd spelen kinderen vooral spelletjes op de tablet of kijken ze naar video’s of luisteren ze naar muziek. Eenmaal ze hun eigen smartphone hebben, komen daar echter de sociale media-apps bij. En daarin schuilt het gevaar.

TikTok is met voorsprong de populairste app bij kinderen en wordt door 44% van onze kids gebruikt. 27 procent zit op Snapchat en 22% op Instagram. Facebook verliest bij de nieuwe generaties haar aantrekkingskracht.

Ook YouTube, Spotify en Netflix zijn populair bij kinderen, maar worden veelal gebruikt op de tablet.

Sociale media-apps hebben normaal een leeftijdsgrens van 13 jaar, maar ouders maken er zelden een probleem van dat hun kinderen ze reeds op jongere leeftijd gebruiken. Toch houden ze best een oogje in het zeil.

Wat zijn de gevaren waarmee kinderen geconfronteerd kunnen worden?

  • Cyberpesten
  • Sexting
  • Schermtijd

Cyberpesten blijft in opmars. In tegenstelling tot vroeger gebeurt het cyberpesten ook steeds minder zichtbaar en komt het nu vooral voor in privégesprekken.

Hoe kan je je kind beschermen tegen deze gevaren?

  • Maak goede afspraken met je kind en stel grenzen
  • Zorg voor een goede kennis van de apps, verstreng eventueel privacy-instellingen
  • Zorg voor een veilig klimaat waarin je kind openlijk durft te communiceren over eventuele problemen

De smartphone is verweven in ons dagelijkse leven en dat kinderen er alsmaar jonger mee aan de slag gaan hoeft op zich geen probleem te zijn. Maar ook bij smartphonegebruik is het belangrijk dat we onze kinderen goed begeleiden wanneer ze hun eerste stappen zetten in de online wereld.

Related Posts

© 2021 DLBV.be - Theme by WPEnjoy